Du forlader nu web-siden www.levemedadhd.dk. Dette link fører til en web-side hvor vores nævnte Personbeskyttelseserklæring ikke gælder. Klik OK for at fortsætte.

Portræt af en voksen

Tidligere mente man, at forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) kun ramte børn. Ny viden taler dog for, at ADHD-symptomer ofte forekommer helt op i voksenalderen.

Vidste du, at...

Det anslås, at helt op til 65 % af de børn, der har fået diagnosen ADHD, også i voksenalderen vil have symptomer, som i væsentlig grad påvirker deres studie- eller arbejdsevne eller sociale færdigheder.

Det kan være svært at forstå mennesker, som har ADHD. Den korte historie om Maria, som har ADHD, kan give et lille indblik i deres verden.

Maria er 29 år

Marias intelligens og personlighed gjorde det nemt for hende at finde arbejde, men da arbejdet blev rutinepræget, og hun begyndte at overse information og glemme deadlines, vidste hun, at det var tid til at søge nye udfordringer.

Marias historie

Marias humor, energi, optimisme og fordomsfri personlighed har fået beundrerne til at flokkes omkring hende. At nå mål og leve op til forpligtelser er dog en helt anden historie. I årenes løb har hun indset, at hun har betalt en høj pris for sin filosofi om at leve i nuet. Marias begavelse og arbejdskompetence gør, at hun kan beholde sit arbejde, men hendes utålmodighed spænder ben for hende, længe inden hun kommer i nærheden af en forfremmelse. Hendes arbejdsplads er ét stort rod. Hendes evne til at afkode spillet under overfladen er ikke-eksisterende, hvilket udelukker hende fra chefstillinger. Og når det gælder nære relationer, så bliver de sjældent langvarige.

Tidligere mente man, at forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) kun ramte børn. Ny viden taler dog for, at ADHD-symptomer ofte forekommer helt op i voksenalderen. Det anslås, at helt op til 65 % af de børn, der har fået diagnosen ADHD, også i voksenalderen vil have symptomer, som i væsentlig grad påvirker deres studie- eller arbejdsevne eller sociale færdigheder. At vokse op med udiagnosticeret ADHD kan få skæbnesvangre konsekvenser i voksenlivet. Voksne med ADHD har ofte en negativ selvopfattelse og føler, at de er ”dovne”, ”dumme” eller måske endda ”tossede”. Den rigtige diagnose og en effektiv behandling kan hjælpe dem med at styrke selvværdet og forbedre deres studie- og arbejdsresultater, færdigheder og sociale relationer.

For nogle indebærer identificeringen af ADHD og den forståelse, der følger i kølvandet på en udredning, en mulighed for at hele, for at se sine vanskeligheder i et nyt lys og for at få en bedre forståelse for årsagerne til en række livslange symptomer.

 

Personen på billedet har ingen relation til historien.